Przepisy

Stworzyliśmy dla Ciebie przepisy na tofu, z każdego z Naszych smaków, w wersji na ciepło i na zimno.
Dzięki oryginalnym przepisom pokochasz Nasze Tofu!

Na zimno: Pasta śniadaniowa 

Składniki: 
200 g tofu naturalnego 
Mały pęczek szczypiorku 
1 dojrzałe awokado 
6 szt suszone pomidory
Łyżka oleju lnianego 
Sól i pieprz do smaku 
 
Tofu rozgnieć widelcem, dodaj posiekane suszone pomidory i szczypiorek. Dodaj olej lniany oraz sól i pieprz do smaku. Wszystko dokładnie wymieszaj. Podawaj z dowolnym pieczywem. 
 
Na ciepło: Krem z pieczonej dyni z grzankami z tofu
 
Składniki:
0,5kg dyni piżmowej
0,5 kg dyni zwykłej 
3-4 cebule 
2 ząbki czosnku 
1 marchewka 
100 g tofu 
Sos sojowy. 
Odrobina tartego imbiru
Łyżka masła 
Puszka mleka kokosowego 
 
Tofu pokrój w kostkę. Dodaj sos sojowy i starty imbir oraz odrobine wody. Odstaw na minimum 20minut. Dynie pokroj na kawałki, wrzuć do nagrzanego pieca do 200 stopni, piecz do miękkości. Letnią dynie obierz ze skory. W garnku rozpuść masło, dodaj cebule i lekko podsmaż. Następnie wrzuć przeciśnięty przez praskę czosnek i obrana, pokrojona marchewkę. Do garnka dodaj upieczona i obrana dynie. Całość zalej wodą. Duś na małym ogniu około 10 min. Zblenduj, dodaj mleko kokosowe oraz sól i pieprz do smaku. Na rozgrzana patelnie wrzuć odsączone z marynaty tofu. Podsmaż aż będzie rumiane. Krem podawaj posypany grzankami z tofu.
Na zimno: Sałata z wędzonym tofu z sosem miodowo-musztardowym
 
Składniki: 
Mix ulubionych sałat 
200 g tofu wędzone 
100 g pomidorki koktajlowe 
50g oliwki czarne 
1 szt cebula czerwona 
Łyżka oleju kokosowego
SOS: 
Łyżka muszyntardy 
Łyżka miodu 
Łyżka soku z cytryny
Łyżka oleju lnianego
 
 
Tofu pokroj w kostkę i podsmaż na patelni na łyżce oleju kokosowego. Umyte i osuszone sałaty przesyp do miski. Dodaj pokrojone na pół pomidorki koktajlowe, oliwki i cebulę pokrojoną w półksiężyce oraz podsmażone tofu. Sos przygotuj mieszając ze sobą wszystkie składniki. Polej przed podaniem. 
 
Na ciepło: Risotto ze szpinakiem i wędzonym tofu. 
 
Składniki: 
200 g ryżu do risotto
200 g tofu wędzonego
6 szt suszone pomidory 
Paczka liści szpinaku baby
1 cebula
2 żabki czosnku
1 l bulionu warzywnego lub wody 
2-3 łyżki oliwy z oliwek 
Sól i pieprz
Parmezan (opcjonalnie)
 
W garnku rozgrzej oliwę, wrzuć pokrojoną w kostkę cebulę. Gdy cebula się zarumieni dodaj czosnek i szpinak. Duś przez 5 minut. Następnie dodaj ryż, lekko podsmaż i ciagle mieszając stopniowo dodawaj bulion albo wodę. Pod koniec dodaj pokrojone w paseczki suszone pomidory i tofu pokrojone w kostkę. Dopraw solą i pieprzem. 
Podawaj posypane startym parmezanem. 
Na zimno: Bazyliowe tofu w chrupkiej panierce 
 
Składniki: 
200 g tofu 
2 jajka 
Chrupki kukurydziane 
1 papryka czerwona 
1 papryczka chilli 
4 duże żabki czosnku
Oliwa z oliwek do smażenia 
 
Paprykę w całości wstaw do rozgrzanego do 200 stopni piekarnika na około 12 minut. Po upieczeniu paprykę włóż do worka foliowego. Szczelnie zamknij do czasu ostudzenia w celu łatwego zdjęcia skórki i usunięcia gniazda. Obraną paprykę, czosnek i chilli pokroj w drobna kostkę. Warzywa podsmaż na rozgrzanej oliwie z oliwek.  Bazyliowe tofu pokroj na grube paski lub trójkąty. Jajka wbij do naczynia a następnie roztrzep. Chrupki kukurydziane rozdrobnij.  Kawałki tofu panieruj w jajku, potem w chrupkach i smaż na głębokim oleju.  Usmażoną, ostudzoną przekąskę podawaj z przygotowaną wcześniej salsą paprykowo-czosnkową. 
 
Na ciepło: Spaghetti w sosie pomidorowym z tofu z bazylia 
 
Składniki: 
200 g spaghetti 
200 g tofu z bazylią 
500 g passaty pomidorowej 
1 cebula 
3 ząbki czosnku
2 łyżki sosu sojowego 
Łyżeczka słodkiej papryki 
Świeża bazylia 
2 łyżki oliwy z oliwek 
Sól i pieprz 
 
Tofu rozdrobnij widelcem, dodaj sos sojowy, słodka paprykę i odrobine wody. Odstaw na minimum 20 min.  Makaron ugotuj wg przepisu na opakowaniu. Na patelni rozgrzej oliwę, dodaj pokrojona w kostkę cebule, podsmaż. Następnie dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i zamarynowane wcześniej tofu, podsmaż chwile. Dodaj passatę pomidorowa. Do przygotowanego sosu dodaj ugotowany makaron, wymieszaj. Podawaj udekorowany świeża bazylią. 
Na zimno: Carpaccio z pieczonego buraka z tofu z czosnkiem niedzwiedzim.
 
Składniki:
100 g tofu
2 buraki 
1 gruszka 
Garść Orzechów nerkowca 
Garść rukoli
Sos: 
50 żurawiny świeżej lub mrożonej
2 łyżki cukru 
Laska cynamonu
 
Buraki umyj, zawiń każdy z osobna w folie aluminiowa i wstaw do rozgrzanego piekarnika do 180 stopni na godzinę. Po wystudzeniu obierz i pokroj w cienkie plastry.  Gruszkę umyj, obierz, pozbądź się gniazda, przekrój na ćwiartki. Wstaw do piekarnika na 10min. Żurawinę wsyp do garnka, podłej niewielka ilością wody. dodaj cukier i cynamon. Doprowadź do zagotowania i Gotuj około 6 min. Wyjm cynamon i całość zblenduj. Orzechy nerkowca spraż na rozgrzanej, suchej patelni. Ostudź i posiekaj. Pokrojone buraki rozłóż na płaskim talerzu. Dodaj ćwiartki pieczonej gruszki. Na środek dodaj kopczyk rukoli. Zetrzyj na całość tofu i posyp orzechami nerkowca. Podawaj polane dressingiem żurawinowym.
 
*zamiast gruszki pieczonej możemy dodać gotową gruszkę w occie. 
 
Na ciepło: Kotleciki z tofu i kaszy jaglanej
 
Składniki: 
100 g kasza jaglana
200 g tofu z czosnkiem niedzwiedzim 
1 cebula czerwona
1 marchewka
Zioła prowansalskie
Natka pietruszki
Tymianek
Koperek
1 jajko
Sól i pieprz 
Olej kokosowy
 
Kasze jaglaną ugotuj wg przepisu na opakowaniu.  Na tarce o grubych oczkach zetrzyj tofu i marchewkę. Cebule posiekaj w drobna kostkę. Podsmaż ją na oleju kokosowym wraz z marchewka i tofu. Odstaw do ostudzenia. Połącz z kasza jaglana. Dodaj zioła prowansalskie, posiekany tymianek, koperek i natkę oraz jajko.  Wszystko dokładnie wymieszaj. Dopraw solą i pieprzem. Uformuj niewielkie kotleciki. Smaż na oleju kokosowym do zarumienienia. Podawaj z ulubioną sałata. 
Na zimno: Sałatka na zimno z tofu
 
Składniki 
200 g tofu 
Sos: 
Łyżka  sosu sojowego
Łyżka miodu
Łyżka posiekanej papryczki chilli 
Łyżka imbiru startego na tarce
Natka pietruszki. 
 
Tofu kroimy w grubą kostkę. Sos sojowy, miód, papryczkę chilli, imbir i posiekana natkę pietruszki mieszamy ze sobą. Dodajemy do pokrojonego wcześniej tofu. Podajemy na zimno. 
 
Na ciepło: Pad thai z kurczakiem i tofu
 
Składniki 
200 g makaron ryżowy 
100 g  tofu z chilli 
100 g  piersi z kurczaka 
2 zabki czosnku
Orzeszki ziemne 
Kiełki fasoli mung 
3 Łyżki Pasta z tamaryndowca 
3 Łyżki Sos sojowy 
3 Łyżki Sos rybny 
Cebula dymka
2 jajka 
Limonka 
 
Makaron ryżowy ugotuj lub zalej wrzątkiem zgodnie z instrukcja na opakowaniu. Piers z kurczaka pokroj w kostkę. Podsmaż na oliwie. Dodaj posiekana dymkę bez zielonej części, której później użyjesz do dekoracji. Następnie dodaj posiekany czosnek i tofu pokrojone w kostkę a także kiełki fasoli mung. Wbij jajka i energicznie wymieszaj. Pastę z tamaryndowca wymieszaj z sosem sojowym i sosem rybnym. Dodaj do kurczaka z tofu. Całość dobrze wymieszaj.  Gotowe danie skrop sokiem z limonki. Podawaj posypane rozdrobnionymi orzeszkami ziemnymi oraz posiekana, zieloną częścią dymki.